Puheterapia

Puheterapian tavoitteena on tukea asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä. Kuntoutus perustuu huolelliseen haastatteluun ja havainnointiin sekä logopediseen arviointiin ja puheterapiassa yleisesti hyväksyttyjen testien tuloksiin. Puheterapeutti on laillistettu ammattihenkilö, joka on suorittanut logopedian tutkinto-ohjelman.
Tammenlehväkeskuksen puheterapeutti vastaa laitosmuotoisesta logopedisesta arvioinnista sekä jatkokuntoutuksesta. Puheterapeuttista kuntoutusta toteutetaan myös Kelan, kunnan ja vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksilla.
Puheterapeutti arvioi asiakkaan säilyneitä vuorovaikutustaitoja, puheilmaisua ja puheen ymmärtämistä, kielellisiä taitoja, nielemisen turvallisuutta sekä äänenkäyttöä. Logopedisessa arvioinnissa kartoitetaan asiakkaan sairastumisen yhteydessä säilyneet ja heikentyneet taidot ja tuetaan säilyneitä toimintoja kuntoutuksen pohjana.
Logopedinen arviointi
- Kielellis-kognitiivisten taitojen arviointi
- Puhemotoristen taitojen arviointi
- Äänen arviointi
- Syömis- ja nielemistaitojen arviointi
- Kommunikaatioympäristön arviointi
- Kuntoutustarpeen arvio sekä kuntoutussuunnitelma
Puheterapeuttista kuntoutusta tarvitaan silloin, kun asiakkaalla on neurologisesta sairaudesta johtuvia erilaisia kommunikoinnin ongelmia. Puheterapeutti käyttää kokemusperäisiä ja tutkimukseen perustuvia terapiamenetelmiä asiakkaan iän, voimavarojen sekä häiriön laadun ja vaikeusasteen mukaan. Puheterapiaa toteutetaan yksilöllisesti, ryhmässä tai tiiviissä yhteistyössä läheisten ja toisten ammattihenkilöiden kanssa.
Puheterapeuttinen ohjaus ja kuntoutus
- Yksilö- ja ryhmäkuntoutus
- Sairastumisen jälkeiseen tilanteeseen sopeutumisen tukeminen
- Jatkokuntoutustarpeen arviointi ja suunnittelu
- Kommunikaation apuvälineen valinta ja käyttämisen harjoittelu
- Omaisten ja hoitavan lähipiirin ohjaus
Pirkanmaan hyvinvointialueen puheterapia
Ota yhteyttä
